Av något skäl ingår det en topptur i SLAOutbildningen, så nu är vi på väg till björnfjället i norge, cirka 25 minusgrader, vindstilla, sol...
Till topps, bestefar!
Uppdatering!
Toppturen gick, mot alla odds, bra! Vissa skulle till och med säga mycket bra! Alla kom upp, och alla kom ner, relativt oskadda, jag själv ramlade nog bara 4-5 gånger, och jag försökte hålla mig på ett antal under resten av klassens sammanlagda vurpor, så jag skulle säga att vi kollektivt klarade det ganska bra!
På vägen upp så fick vi diskutera vägvalet upp för fjället, vilka faror som fanns, vindriktningar, drivor, raviner, vinklar och grader.
Att bedöma lavinrisk är lite som att mäta volymen på ett snöblock, med tre olika långa linjaler, som man heller inte vet hur långa de är. Man kan få en ungefärlig uppfattning, vara ganska säker, men man kan aldrig veta exakt.
På vägen ner så diskuterade vi uppsamlingsplatser, hur ofta och med vilka mellanrum, var man skulle ha dem, och varför, för att man skulle utsätta gruppen för så liten risk som möjligt.
När vi var nere igen efteråt, så pratade vi lite mer om snötemperatur i de olika snöskikten, och hur man kunde mäta snöstabiliteten. Vi grävde oss in i en sluttning med ungefär 1,5 meter snö, och tittade på de olika lagrena, precis som med jordlager så kan man se precis vad som har hänt under säsongen, i alla fall rent temperaturmässigt, med olika lager av pudersnö, skare, kramsnö och is. Längst ner är det tydligen nästan alltid ett lager av iskristallpulver, "sockersnö", det är lite som att ha grovkornig sand i näven, stenhård och binder inte fast i någonting alls, med andra ord en bra grund för laviner...
Vi hade också lite grävtekniksövning, hur man effektivast gräver sig in i snön om man är fler än en person, och sedan avslutade vi med ett praktiskt snöstabilitetstest, som gick ut på att man grävde ut en 2x2m stor fyrkant i snön, ner till marken, och någon fick ställa sig ovanpå den och hoppa, om snöblocket "rasar" så kan man bedöma lavinrisken som stor, eller åtminstone värd att tänka på, men det beror ju också på i vilken lutning man gör testet, och var på berget man gör det, variablerna är så många att resultatet egentligen inte går att applicera för någon annanstans än just där man är. Men intressant var det!
Om ingen misstycker, så slänger jag upp lite bilder från dagen:
(klicka på bilderna för en mindre suddig version)
tisdag 23 februari 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar